Sinner, Alcaraz, Medvegyev: a teljes élmezőny sérült

A madridi ATP 1000-es tenisztornán az első három kiemelt egyaránt a negyeddöntőben búcsúzott: Jannik Sinner ki sem állt a meccsére, Danyiil Medvegyev egy szettet bírt, s Carlos Alcaraz is úgy játszotta végig a maga meccsét, hogy kímélnie kellett a karját. A világelső Novak Djokovics már az indulást sem vállalta a spanyol fővárosban, a három hét múlva, május 26-án kezdődő Roland Garros előtt egyre nagyobb a káosz, ha esélyeseket keresünk.

2024. 05. 03. 9:30
Jannik Sinner tenisz sérülés Madrid Roland Garros
Jannik Sinner nem állt ki a madridi negyeddöntőre Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt szűk két évtizedben nem volt nehéz a Roland Garros esélyesét megtalálni a férfi teniszezők mezőnyében: általában állt a rangsor első, második és harmadik helyén is. A spanyol klasszis búcsúévében, hosszú kihagyás után már aligha van olyan fizikai állapotban, hogy tizenötödször is a végső sikerig meneteljen Párizsban. Akik azonban leginkább pályázhatnának Nadal helyére, azok is mind sérüléssel bajlódnak. Novak Djokovics el sem indult Madridban, Carlos Alcaraz ugyan játszott, de még kímélte a sérült karját. Az idei év eddigi legjobbja, Jannik Sinner a csípője miatt visszalépett a madridi mesterverseny negyeddöntőjétől, Danyiil Medvegyev pedig feladta a maga meccsét.

Danyiil Medvegyev Jirí Lehecka tenisz Madrid sérülés
Danyiil Medvegyev egy szett után gratulált Jirí Leheckának (Fotó: ATP Tour)

Djokovicsról tudjuk most a legkevesebbet, ő idei egyetlen salakpályás versenyén, Monte-Carlóban biztató teljesítményt nyújtott, de továbbra sem vívott idén döntőt. Az ő madridi visszalépése lehet tudatos kímélés, no meg láttunk már arra is példát, hogy Djokovics Grand Slam-tornán akut sérülést is le tudott küzdeni. Hiába nem ért el idén még semmi kiemelkedőt, a riválisok állapota alapján lehet, hogy mégis a címvédő Novak Djokovics lesz a Roland Garros fő esélyese.

 

Alcaraz, Sinner és Medvegyev sérülése

Tavaly, Rafael Nadal távollétében Carlos Alcaraz volt Djokovics legfőbb riválisa Párizsban, de a fiatal spanyol fizikailag nem bírta kettejük elődöntőjét. Most már a Roland Garros előtt problémákkal bajlódik Alcaraz, aki Madridban ugyan végre megkezdte a salakszezonját, de az Andrej Rubljov elleni negyeddöntő elvesztése utáni nyilatkozata árulkodó volt.

– Madridban minden egyes tenyeresemnél a karomra gondoltam, elsősorban arra, érzek-e valamit, vagy sem. Nehéz úgy játszani egy Rubljov-szintű játékos ellen, hogy nem feszegethetem a határokat minden labdamenetben. A meccs végéhez közeledve egyre többet nyestem tenyeres oldalról. Keményen kell dolgoznom, hogy jó érzésekkel, fájdalom nélkül utazhassak Rómába, anélkül, hogy állandóan a karomra gondolnék – mondta Alcaraz, aki azt is kilátásba helyezte, hogy akár ki is hagyja az olaszországi versenyt, amely a Roland Garros előtti utolsó igazán rangos felvezetőtorna.

S még így is Alcaraz mutatta a legtöbbet az első három kiemelt közül a negyeddöntőben. Jannik Sinner, aki olasz játékosként semmiképpen sem szeretné kihagyni Rómát, ki sem állt a kanadai Félix Auger-Aliassime ellen.

– A csípőm egész héten rakoncátlankodott, és fokozatosan egyre jobban fájt. Az orvosok tanácsát megfogadva úgy döntöttünk, hogy nem játszom tovább a tornán, hogy ne romoljon tovább a helyzet – indokolt Sinner.

S mindezek után Danyiil Medvegyev egy szett után feladta a meccset Rafael Nadal legyőzője, Jirí Lehecka ellen, miután az orosz combját már az első játszmában ápolták.

Madridban így Auger-Aliassime–Lehecka elődöntőt rendeznek, a másik ágon Rubljov Taylor Fritz ellen játszik a fináléba jutásért. Nehéz elképzelni, hogy a Roland Garroson is így nézzen ki a legjobb négy mezőnye, de az élmezőny fizikai állapotát nézve egyelőre teljes a bizonytalanság.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.